Energiek in techniek!

Pompinstallatie in de A4 Aquaduct Oude Rijn

Verdiepte Ligging Oude Rijn West

In het kader van de verbreding van de A4 worden er onder de Oude Rijn twee aquaducten gebouwd, dit gebeurt in 2 fasen.

Op zaterdag 3 maart om 03.05 uur reden de eerste auto's over het nieuwe verbrede en deels verdiept aangelegde weggedeelte van de A4 tussen Leiderdorp en Leiden/Zoeterwoude-Dorp. Vanaf 31 maart rijdt ook het verkeer in de richting Amsterdam over het nieuwe weggedeelte. Weggebruikers rijden dus begin 2012 al over een extra, derde rijstrook in plaats van eind 2014 zoals aanvankelijk gepland. Op de nieuwe A4 geldt, vanwege de veiligheid van de weggebruikers, tot einde van het project in 2014 een maximum snelheid van 80 km/uur. De snelheid kan worden gecontroleerd omdat weggebruikers rijden over versmalde rijstroken.

Fase 1 van het project is nu gereed. Aansluitend wordt gestart met de werkzaamheden van fase 2. Op de plek van de bestaande A4 wordt de weg omgebouwd tot een verbrede en verdiepte rijksweg, precies zoals aan de andere kant. Dit houdt onder andere in het slopen van de bestaande A4 inclusief 3 viaducten en de brug over de Oude Rijn.

Van der Arend

Van der Arend Installaties installeert de complete pompinstallaties, dus pompen, leidingwerk, elektrotechnische installaties en de besturing met telemetrie. Elk aquaduct heeft een installatie die bestaat uit twee pompen met elk een capaciteit van 320 m3/h en staan ca.14 mtr. onder het lozingspunt. De persleidingen van verzinkt staal DN250 worden apart uitgevoerd tot in de schakelruimte en worden daarna gecombineerd tot HDPE 315. Voor het beluchten en ontluchten van de waterkelder wordt een ventilatiesysteem geïnstalleerd met PVC ventilatieleiding ø 315mm door de schakelruimte. De besturing bestaat uit een TMX LM-8N gemaalcomputer, compleet met communicatie naar verkeerscentrale Zuid West Nederland. Op 17 februari 2012 is de SAT in het Aquaduct Oude Rijn West uitgevoerd en aansluitend is de installatie in bedrijf gesteld en overgedragen aan de opdrachtgever.

Aquaduct A4 west
Aquaduct A4 west